Jäsenmaksun suuruudesta

Olli Vainio / 15. lokakuuta 2010

Olemme hallituksessa pohtineet viimeaikoina yhdistyksen jäsenmaksun suuruutta. Nykyään henkilöjäseniltä perittävä 30 euroa jäsenmaksuna on ollut onnistunut päätös aikanaan kun se siihen asetettiin. Sillä on katettu yhdistyksen palvelut mainiosti ja investoitu uusiin ratkaisuihin, jotka ovat mahdollistaneet uusien palveluiden tarjoamisen.

Nyt kuitenkin hallituksen mielestä olisi jo soveliasta korottaa henkilöjäsenten jäsenmaksu 35 euroon per vuosi. Hallitus ei tietenkään jäsenmaksusta päätä, mutta todennäköisesti hallitus tulee esittämään vuoden 2010 vaalikokoukselle jäsenmaksun korotusta 35 euroon, josta kokous tekee lopullisen päätöksen.

Moni ei mahdollisesti tykkää siitä, että jäsenmaksua korotetaan, mutta koitan avata hieman taustoja siitä, miksi näin halutaan tehdä.

Jos tarkastellaan 30 euron ostovoimaa vuonna 2003 ja nyt, niin tuolla vuoden 2003 30 eurolla on arvoa noin 32,9 euron verran. Tuo muutos ei ehkä tunnu merkittävälle yksilön kohdalla, mutta jos mietitään yhdistyksen kokonaisbudjettia vuonna 2011 niin tuo yksinään tekee lähes 10 000 euron eron budjetissa.

Viime kuukausina olemme uusineet hosting- ja tietoliikenneratkaisuja, jotta palveluiden luotettavuus paranisi ja yhdistyksen kasvaessa ei tulisi kapasiteettiongelmia millään suunnalla. Tästä johtuen kulut ovat nousseet huomattavasti, melkein 20 000 euroa vuoden 2011 osalta aiempaan verraten.

Kulujen lisääntyessä ja inflaation syödessä budjettia, pitäisi yhdistyksellä olla vielä rahaa investoida uuteen laitteistoon – ainakin jos halutaan parantaa palveluita tosissaan.

Näiden syiden vuoksi hallitus näkee, että olisi järkevää korottaa jäsenmaksua nyt. Tarkoitus olisi myöskin, että siihen jäsenmaksun suuruuteen ei tarvitsisi puuttua useaan vuoteen tämän jälkeen.

Olisi mukava saada jäsenistön kommentteja tähän, että olisiko 35 euroa sitten lopulta liikaa nykyisistä ja tulevista palveluista. Vielä voi vaikuttaa siihen, että ehdotetaanko tätä vaalikokoukselle ja voi myöskin tulla vaalikokoukseen paikalle esittämään mielipiteitään ja päättämään tästäkin asiasta.

58 vastausta käyttäjälle “Jäsenmaksun suuruudesta”

 1. Aslan Abioqa sanoo:

  Ei ole mielestäni kohtuuton korotus ja perustelut ovat mielestäni ihan järkevät.

 2. Juho Mäkinen sanoo:

  35 euro on edelleen erittäin halpa suhteessa saatuihin palveluihin. Vastaavia palveluita ei oikein saa muualta vaikka maksaisi 35 euroa kuukaudessa.

  – Garo

 3. Pauli Hannola sanoo:

  Samaa mieltä Aslanin ja Juhon kanssa. Kuulostaa edelleen erittäin kohtuulliselta.

 4. Lauri sanoo:

  Vajaa kolme euroa kuukaudessa on enemmän kuin kohtuullinen hinta.

 5. Sami M. sanoo:

  Ei todellakaan ole kohtuuton korotus. Kapsius ei varmasti kenelläkään jää kiinni 5 eurosta. Yhdistykselle tulee kuitenkin suoda taloudelliset edellytykset pitää jo saavutettu laatutaso ja ennenkaikkea kehittää toimintojaan eteenpäin. Jäsenmaksun tarkistus on varmasti kaikkien etu!

 6. Tuomas P. sanoo:

  Kuulostaa hyvinkin kohtuulliselta, itseasiassa olen tainnut maksaa jo vuosia tuon 35e kun on tuntunut siltä että on vara maksaa vähän vapaaehtoistakin maksua. Palvelu on ollut hyvää ja laadukasta. Tasoon nähden tuo 35 euroakin on edullinen.

 7. neko sanoo:

  35 e olisi kohtuullinen hinta edelleen, varsinkin kun palvelu todella on ollut hyvää mitä vähäisellä kokemuksella tosin olen voinut vasta todeta.

 8. poiru sanoo:

  Maksaisin mieluusti enemmänkin, loistavaa palvelua kerrassaan..

 9. Marko sanoo:

  Ei viisi euroa vuodessa tunnu pahalta, jos vaan laatu säilyy ja lisäkapasiteetille on oikeasti käyttöä

 10. Olli Vainio sanoo:

  Laatu on se mihin olemme tänä vuonna koittaneet panostaa. Alkuvuonna oli harmillisen paljon milloin mistäkin syystä johtuvia katkoja ja alkoi tulla vahva konsensus, että jotain pitää tehdä.

  Loppuvuodesta sitten tehtiin ja nyt näyttäisi ainakin lyhyen aikaa havainnoituna, että asiat toimii paremmin.

 11. Jouni sanoo:

  Omasta näkökulmasta pitäisin tärkeänä että laitteisto pysyy ajantasalla. Kuitenkin tietokoneet ovat aina lähtökohtaisesti liian hitaita laskemaan. PHP-olisi loistava ympäristö ohjelmille, koska sama ohjelma on kaikkien käytössä samanaikaisesti, mutta vaatii palvelimelta kovin paljon laskentatehoa.

 12. slougi sanoo:

  Minunkin mielestä korotus kuulostaa varsin hyväksyttävältä.

 13. kermi sanoo:

  Kovin pienellä korotuksella mennään, mutta hienoa jos se riittää yhdistyksen tarpeisiin. Kyllä palvelut pysyy todella edullisena tuon korotuksen jälkeenkin.

 14. Kalle sanoo:

  Kuulostaa ihan hyvältä, ehkä voisi korottaa jopa sinne neljäänkymppiinkin. Fakta on että sekin on poskettoman halpa verrattuna jos samat palvelut ostaisi muualta. Ja näin saataisiin varmistettua investoinnit riittäviksi. Eipä vain taida olla mahdollisuutta lähteä Ouluun kokoukseen tälläistä esittämään..

 15. Kama sanoo:

  Ei todellakaan ole 35e kohtuuton hinta vuoden palvelusta. Ne joiden mielestä on liikaa voivat vaihtaa käyttämään jotain muuta.

  Palvelujen luotettavuus on tärkeä seikka ja siihen tarvii satsata varoja joten näkisin jäsenmaksun korottamisen järkevänä toimenpiteenä.

 16. Himan sanoo:

  Mielestäni nykyinenkin hinta on korkea ottaen huomioon, että inflaation sijasta voi myös ajatella, että olisikin tyytyväinen 2003 vuoden palvelutasoon, joka nyt pystytään tarjoamaan tekniikan kehittymisen vuoksi murto-osalla alkuperäisestä hinnasta. Ehdotan hinnan korotuksen rinnalle mahdollisuutta alhaisempaan ”varustelutasoon”, kaikki eivät haluat gigakaupalla lisätilaa joka vuosi, josta pitäisi maksaa vaikka ei sitä käyttäisi.

 17. vviippola sanoo:

  Kyllä sopii, varsin maltillinen korotus.

 18. Mika sanoo:

  Korotus ei ole yhtään kohtuuton, kun ottaa huomioon mitä kaikkea sillä saa. Voisi olettaa, että 5 euroa lisää vuositasolla ei pitäisi tuntua kenenkään kukkarossa.

 19. Sampo Syreeni sanoo:

  Varsin kohtuullista. Yleisempänä sääntönä on mielekästä seurata maksuissa yleistä hintakehitystä, ja jos kehitystarpeet tuppaavat syömään liikaa rahaa, mieluummin eriyttää palveluja kuin estää kehitys kaikilta.

 20. Johanna sanoo:

  Korotus on mielestäni kohtuullinen ja sille on hyvät perusteet.

 21. shiphotos sanoo:

  Ihan kohtuullista. 35 eukkia sopii minulle.

 22. tumi sanoo:

  Jos nyt nostetaan, niin voitaisiin nostaa kerralla vaikka kymppi. Kuten tuossa on laskettu, varsinaista ”korotusta” tuossa viitosessa ei ole kuin 2 euroa. Kenekään budjetti ei kaadu lisäviitoseen eikä kymppiin kun kyseessä on _vuosi_maksu. Kympin korotuksesta jäisi oikeasti vähän pelivaraakin, ja korotuspaineet katoaisivat varmasti vuosiksi.

 23. Komppaan Juhon kommenttia ”35 euro on edelleen erittäin halpa suhteessa saatuihin palveluihin”… Passaa varsin mainiosti!

 24. 35 euroa on edelleen suorastaan naurettavan vähän hyvistä palveluista ja reilusta levytilasta.

 25. Olli Vainio sanoo:

  Monet tämän kommenttiketjun lisäksi muualla ovat ehdottaneet että eri hinnalla erilaisia palveluita.

  Sinänsä se olisi toteuttavissa, mutta sihen sisältyy iso riski siitä että verottaja rinnastaa toiminnan liiketoimintaa ja Kapsi joutuisi sitten maksamaan yhteisöveroja. Sen takia ollaan pidetty linja, että kaikki jäsenet saavat kaikki jäsenpalvelut.

 26. Toni sanoo:

  40 euroa saa mun äänen. Ei koroitus paineita muutamaan vuoteen eikä paineita riittääkö raha. Kenenkään maailma ei kaadu 40 euron laskuun.

 27. Petteri Aimonen sanoo:

  Harvinaisen paljon kommentteja saanut kirjoitus, ilmaisempa siis mielipiteeni minäkin 🙂

  Jäsenmaksun korotus on minulle melko sama. Toisaalta jatkuva hintojen nouseminen kaikkialla ärsyttää, mutta jos palveluita koetaan tarpeelliseksi jatkuvasti parantaa niin pakkohan se on pitää jäsenmaksu ajantasalla.

  Lisäksi mielestäni yhdistystoimintaan sopii paremmin tuo, että kaikki saavat samat palvelut samaan hintaan. Siksi myös yhdistysten jäsenmaksu olisi hyvä laskea 30 euroon.

 28. Juho Mäkinen sanoo:

  Keskustelussa tuli useammaltakin esiin pitäisikö jäsenmaksua korottaa saman tien 40 euroon, jota itse kannatan myös lämpimästi.

  Voisiko Kapsin hallitus tehdä neuvoa antavan kyselyn/äänestyksen ennen syyskokousta, jota syyskokouksen osallistujat voivat käyttää apuna päätettäessä lopullista korotusta?

  – Garo

 29. Mikki sanoo:

  Minusta on häkellyttävää lähinnä se, että jäsenmaksu on kyetty pitämään näin alhaisena näin pitkään. Arvaan, että aina löytyy niitäkin, jotka haluavat valittaa tällaisista asioista, mutten oikein koe, että sillä on mitään tekemistä käytännön realiteettien kanssa. Jos koetaan, että yhdistystä oikeasti pyörittävien tyyppien elämä helpottuu ja palvelut paranevat (entisestään!) sillä, että jäsenmaksu olisi 40 euroa, se on minusta kaikin puolin ookoo — en oikein jaksa uskoa, että se ~83 sentin kuukausikorotus tuntuu köyhimmän opiskelijankaan budjetissa tippaakaan.

  Sen sijaan suhtaudun kuitenkin nihkeästi siihen, että eri palveluja hinnoiteltaisiin eri tavoilla (vaikka verottaja ei siihen puuttuisikaan) — mielestäni kapsin etuja on juuri se, ettei tarvitse säätää.

 30. Marko Sotejeff sanoo:

  Kannatan jäsenmaksun korotusta ja ennenkaikkea siihen 40 €uroon.
  Nuo perusasiat pitäisi olla kunnossa eli hieman ylimääräistä mielummin kirstun pohjalle, kuin mennään reunoja nuollen. Niille, joille esim 10 korotus on ylivoimainen , siis puhutaan vuosimaksusta, voivat puolestani etsiä halvemman palveluntarjoajan.

  Olisi mielestäni hyvä veto että esim. pikainen kysely vaikkapa kotisivuillenne tuosta jäsenmaksun suuruudesta 35/40 ja eniten ääniä saanut valitaan tai laitetaan ehdotukset n. puoliksi eli 38 🙂

 31. Heikki Salo sanoo:

  Korotus ei satu yhtään, edes ehdotettu 40e. Oikealla asialla ollaan.

 32. Olli Vainio sanoo:

  Vaikka sinänsä monella ei tuntuisi 40 euroakaan pahalle, niin näkisin kuitenkin jäsenmaksun pitämisen niin alhaisena kuin sen järkevästi voi pitää, hyvänä toimintatapana.

  Tällä hetkellä on siinä mielessä ihan hieno tilanne, että laitteisto kestää jäsenmäärän kasvun suhteellisen hyvin(toimihenkilöiden ajasta en ole niin varma, mutta sitä ei osteta rahalla 😀 ). Budjetti kasvaa myös jäsenmäärän nousun myötä varsin hyvin eikä siten kannata mielestäni ”keulia” tuon korotuksen kanssa. Ja yksittäiset palvelimet on onneksi varsin halpoja(<8000e kertakulu) jos tulee hätä sillä puolen. Kalliit investoinnit tietoliikenteeseen on jo tehty, ne vaan nyt maksaa jatkuvasti ja siihen tämä korotus auttaa, niiden maksamiseen.

  Ellei mitään överispeksejä lähdetä kehittelemään, jäsenmäärä räjähdä täysin käsille(as in että pitäisi rueta palkkaamaan ihminen/ihmisiä) tai inflaatio kasva havaittavasti niin uskaltaisin veikata, että tuolla 35 eurolla pärjätään noin 5 vuotta.

 33. Ari Kivimäki sanoo:

  Kannatetaan 35 euroa! Niin kuin aikaisemmin mainittiin, niin edes 35 eurolla kuussa ei saa vastaavia palveluita kaupalliselta puolelta.

 34. Kannatan myös tuota 40e hintaa, se on niin vähän kuitenkin, miettikääs, 3,33euroa / kuukausi, koittaa saada vastaavat palvelut muualta siihen hintaan… Ite funtsannu ny jonkunverra käyttäneenä et vois siirtyä kannatusjäseneksi.. 100e/v ei siltikään tee kuin 8,33e/kk

 35. Tommi Korhonen sanoo:

  Kannatan ehdottomasti jäsenmaksun nostamista kattamaan kulut. Vaikka maksu olisi 50 euroa / vuosi, ei sekään olisi kallista näin laadukkaista palveluista.

 36. Wexi sanoo:

  Jäsenmaksun korotus 10 eurolla vuodessa on vielä ihan hyväksyttävä korotus… Palvelut ovat niin halpoja että jos joku tuosta itkee niin voi voi…

 37. Yksi huomioon otettava asia tätä yhdistyksen rahavirtaa koskevassa mietinnässä on se, että kyse ei ole pelkästään jäsenmaksun suuruudesta ja sen tuomasta lisärahasta. Yhdistyksen vakavaraisuuden toinen tärkeä tekijä on jatkuva uusien jäsenten virta, jonka tyrehdyttäminen jäsenmaksun liiallisella korottamisella voi tulla mahdollisesti erittäin kalliiksi.

  Täytyy muistaa, että vaikka vanhoille jäsenille Kapsin palveluiden ’ylivertaisuus’ olisikin itsestäänselvyys, uudet jäsenet tai jäsenyyttä harkitsevat henkilöt eivät sitä välttämättä tiedä ja siitä syystä pyydetty jäsenmaksu voi tuntua korkealta. Tämä puolestaan jarruttaa väistämättä uusien jäsenten liittymistä ja siten vähentää myös osaltaan yhdistyksen tuloja verrattuna tilanteeseen, jossa uusia jäseniä liittyisi yhdistyksen riveihin enempi.

  Huomionarvoista on myös se, että aniharvat käyttäjät käyttävät kaikkia niitä resursseja joita Kapsi tarjoaa. Resurssejakin on pakko olla aina sen verran paljon yli tarpeen, että uudet käyttäjät eivät ikinä aiheuta suoria investointipaineita, jolloin jokainen liittynyt jäsen tarkoittaa lisää varoja yhdistyksen toiminnan kehittämiseen. Lisäksi yhtälössä on myös se puoli, että kun mennään isompaan järjestelmään niin yksikköhinnat tippuvat. Eli sama määrä resursseja on tuotettavissa halvemmalla.

  Näiden seikkojen pohjalta haluaisin näkemyksiä jäsenen maksukyvyn lisäksi myös yhdistyksen kiinnostavuudesta ns. ”ulkopuolisen silmin”. Myös markkinointi-ideat ovat tervetulleita. Nähdäkseni se, että Kapsi on Suomessa ja maailmalla yleisesti tunnettu taho, on meidän kaikkien etu.

 38. Csmr sanoo:

  Maksoin jo vahingossa jäsenmaksun kahdesti, joten asia jo tältäkin vuodelta päiväjärjestyksessä omalta osalta, ja lisäksi viiden muun jäsenen kohdalla!!

 39. DiCola sanoo:

  35 euroon korottaminen menee meikäläisen osalta kakeltelematta kun palvelun laatu on niin hyvä. 40 eurossa alkaisin vasta harkitsemaan vakavammin maksanko vai en.

 40. lede sanoo:

  35 € todellakin edullinen vielä. Vähintään 50 € asti omasta mielestä varaa hilata, jos sillä pystytään takaamaan palvelujen ja laitteiden laatu.

 41. Jouni sanoo:

  Muistakaa te kaikki jäsenmaksun nostamista haluavat (minä mukaanlukien) Että kannatusjäsenmaksu on vain 100 euroa! Ei ole mikään pakko maksaa 30 euroa, jos se tuntuu kovin pahalta. Eli kapsi tarjoaa mahdollisuuden kustomoida palvelutasoa. 🙂

 42. Kukka sanoo:

  Minulle sopii nyt ehdotettu korotus. Jos hinta nousee reippaasti, niin harkitsen jäsenyyttäni uudelleen. Tarvittaessa kannattaisi harkita kahden palvelutason tarjoamista, jos isompia korotuspaineita ilmenee.

 43. SamTheMan sanoo:

  Jeps!
  Olen tyytyväisenä käyttäny kapsin palveluita nyt lähes vuoden.
  Kaikki toimii kuin unelma.

  Korotus 35 euroon kuulostaa varsin kohtuulliselta.

  Lisäksi on mainittava, että on varsin luottavainen mieli yhdistyksen toimintaan. Kaikki kulut on julkisia ja luettavissa pöytäkirjoista nettisivuilta.

  Jesse Pussisen kommenttiin voisin kommentoida siten, että jonkinlainen jäsenhankinta-kamppanja voisi olla markkinointikeinona ookoo? Olisiko mahdotonta miettiä, että kymmenen jäsenen hankkimisesta saisi 50% alennuksen omaan vuosimaksuun ja 20 jäsenen hankkimisesta 100% alennuksen vuosimaksuun?

 44. Varmasti en tiedä, mutta veikkaan, että jäsenmaksun ”alennukset” menee lakiteknisesti vaikeiksi ja verottaja tykkää kyttyrää. Meidän toiminnassa lie tärkeintä nimenomaan se, että jäsenyyteen kuuluvat palvelut ovat yhdenvertaiset.

  Mitä jäsenhankintakampanjaan tulee, niin hyviä ideoita otetaan todella mielellään vastaan. Tähän mennessä olemme lyhyesti kokeilleet Google AdWordsiä, joka ei oikein mitä ilmeisimmin tuonut haluttua tulosta. Sensijaan tulosta on tullut jäsenten ylläpitämien saittejen mainoksien johdosta. Niistä ei yhdistys rahallista korvausta maksa, vaan toiminta on aktiivisten jäsenten tukea yhdistystä kohtaan. Yksi tällainen kampanja alkoi kevättalvella ja on käytännössä tuplannut heti ensimmäisestä kuukaudesta asti liittyvien jäsenten määrän.

  Mikäli ylläpidätte yhdistyksen palvelimilta vilkkaita sivustoja tai muita palveluita ja haluatte levittää tietoutta toiminnasta, niin toimihenkilöiltä saa apuja ja ohjeita jonkinlaisen sopivan kampanjan pystytykseen.

 45. Juhani Viheräkoski sanoo:

  Vaikka jonkinlainen konsensus tämän keskustelun periaatteella vallitseekin, niin eipä minunkaan mielestäni 35 tai 40 euron vuosimaksu olisi kenellekään ylivoimainen. Yksi kaverini kysyi, miksi maksan 30 € vuodessa irkkishellistä (tärkein minulle) ja vastasin, että pari euroa kuussa ei ole paljoa siitä, että palvelua ylläpidetään ja tuetaan eikä kone mene alta kun joku tuttava kyllästyy ylläpitoon tai ei pysty enää tarjoamaan resursseja.

  Tarjotut palvelut ovat hyvin laajat, levytilaa enemmän kuin mukavasti ja konetehoa aivan hulppeasti, tuskin kapsi menisi tukkoon Slashdot-efektistä. Paljon kiitoksia kaikille yhdistyksen aktiiveille t. rivijäsen.

 46. Petteri Aimonen sanoo:

  @Juhani Viheräkoski

  Tuosta slashdot-efektistä, eipä taitaisi nykyään enää tukkeutua. Joskus alkuvuosina erään jäsenen lentokonevideot pääsivät slashdotiin, ja pari päivää oli upload-kaista tapissa. Tuolloinkin palvelut kyllä toimivat mutta latausnopeus taisi olla aika pieni.

  Joko sen jälkeen ei ole slashdottiin päädytty, tai sitten se ei ole aiheuttanut mitään ja mennyt siksi huomaamatta ohitse.

 47. Ari Palo sanoo:

  Kapsi tarjoaa kerrassaan loistavia palveluita, ja ehdotan itsekin jäsen maksun nostamista 40 euroon heti kerralla. Kyllä näin laadukkaasta palvelusta voi mielellään sen verran maksaa. Ainut, että toivon ettei yhdistysten (kannatus)jäsenmaksua nosteta siitä 100 eurosta ylöspäin. Kapsi nimittäin oivallinen paikka hankkia peruspalvelut pienille yhdistyksille!

 48. Olli Vainio sanoo:

  Kannatusjäsenmaksun suuruudella ei vaalikokouksen jälkeen ole todennäköisesti mitään väliä yhdistyksille.

  Yhteisöjäsenyys on tarkoitettu tulevaisuudessa(lue: vaalikokouksen jälkeen jos säännöt menee läpi 2. käsittelyn) yhdistyksille, ja lähinnä varmaankin LASKEE tuosta 100 eurosta. Henkilökohtaisesti ajattelin että 50 euroa esimerkiksi olisi sopiva, mutta ei hallituksen kesken ole vielä vahvasti pohdittu vielä.

 49. tuleva jäsen sanoo:

  Kapsi on tehnyt vaikutuksen ja aion liittyä jäseneksi piakkoin.
  Ja 35e vuosimaksu hoituu kyllä nätisti pienestäkin kukkarosta , ainakin mun tapauksessa .
  Jos käy pubissa yhden illan istumassa , niin helposti menee ööliin tuo 35e , parempi sijoittaa se Kapsiin ,niin saa jotain hyödyllistä itsellensä.

 50. peran sanoo:

  Ei se 35 euroo ylivoimaiselta tunnut. Kotisivutilaa on huimasti ylitse oman tarpeeni, ja muutenkin käytän palvelua lähinnä sähköpostipalvelimena.

  Itse toivoisin saada määritellä useampia sähköpostitunnuksia, niin pääsisin pois ylimääräisestä domainistani. Joku perhejäsenyys kun olisi mahdollista vaikka 50:llä(, ja siinä vaikka 5 sähköpostitunnusta), niin olisin tyytyväinen.

  (Google ei edelleenkään lue sähköpostejani.)

Vastaa