Olen aiemmin kahdesti blogannut tästä verottajan selvityspyynnöstä ja päätöksestä. Olemme nyt päättäneet julkaista myös tuon alkuperäisen päätöksen ja se löytyy tästä.
Tämän päätöksen seurauksena olemme nyt suorittaneet hallituksessa hieman talousarviointia. Hallitus on päättänyt kutsua kokoon ylimääräisen yhdistyksen kokouksen jonka kutsut lähetetään piakkoin. Tässä kokouksessa hallitus tulee ehdottamaan kokoukselle, että vuodelta 2013 kerätään jäseniltä ylimääräinen 10 euron jäsenmaksu ja 2014 jäsenmaksu(sisältäen alv 24%) olisi 40 euroa henkilöjäsenille, 70 euroa yhteisöjäsenille ja 250 euroa kannatusjäsenille.
Nämä maksut ovat välttämättömiä toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Tavoitteena on saada yhdistys stabiiliin tilaan taloudellisesti huomioiden uuden tilanteen. Vaalikokouksessa 2014 loppupuolella lienee hyvinkin selkeä kuva jo tämän uuden realiteetin kanssa toimimisesta ja lopullisesta kuluvaikutuksesta. Tällöin luonnollisesti tilanteen salliessa yhdistyksen kokous voi myös alentaa jäsenmaksua niin halutessaan.
Hallitus vastaa mielellään lisätiedusteluihin ja kysymyksiin aiheesta.
LISÄYS: Päätimme myös julkaista päätöstä edeltäneen selvityspyynnön ja se löytyy tästä.
Selvityspyynnöstä ja päätöksestä olen ymmärtänyt, että verottaja päätös ja perusteet liittyvät kevään 2012 vuosikokouksen periaatepäätökseen (http://blog.kapsi.fi/2012/02/). Blogikirjoituksen palautteissa toivottiin verottajan toimiin paneutumista ja asioiden tarkastamista. Tehtiinkö sitä ja/tai onko siitä mustaa valkoisella?
Onko tämä palvelumyynti tuottanut yhdistykselle tuloja? Näin ainakin piti olla. Lisäksi luvattiin, että yhdistyksen jäsenten rahoja ei siirry projektin kulujen kattamiseen. Nyt kun kakka iski tuulettimeen on käsikin jo jäsenten lompakolla.
Periaatepäätöksen mukaista palvelumyyntiä ei ole tehty yhtään eikä tämä millään tavoin liity siihen.
Itse en käytä Kapsin palveluita, mutta harvinaisen paskaa tämä verottajan raipan käyttäminen. Ja sitten ihmetellään, kun isot yritykset tekevät verosuunnittelua ja tämän ansiosta eivät maksa juurikaan veroja Suomeen.
Webhostaus tmi:n hinnat vs Kapsin hinnat?
Voisiko hallitus tai joku asiasta tarkemmin tietävä perustella, että millä perusteella yhdistyksen jäsenmaksu olisi arvonlisäverotettavaa tuloa? Onko asia varmistettu verottajalta, että nimenomaan jäsenmaksu katsotaan maksuksi liiketoiminnan muodossa tapahtuvasta palvelun myynnistä?
Sinälläänhän arvonlisäveron ja yhteisöveron vaikutuksen pitäisi olla pitkällä aikavälillä melko tarkkaan nolla tai kohtalaisen pieni, mikäli yhdistys ei tuota voittoa, koska yhteisvero maksetaan vain voitosta (ja edellisten vuosien tappiot voi vähentää), ja ALV:stä luonnollisesti vähennetään tavara- ja palveluhankintojen verot. Hallituksen matkakulut ja vastaavat voivat tietysti olla haastavampi kysymys. Luonnollisesti taloushallintoon tulee runsaasti ylimääräistä päänsärkyä verotilin kanssa pelehtimisestä…
Pakko sanoa, että yhdistyksen tapa periä jäsenmaksua on kyllä omiaan aiheuttamaan käsitystä siitä, että kyseessä on firma eikä yhdistys – yleensähän jäsenmaksu peritään kaikilta jäseniltä samaan aikaan ja jäsenmaksukausi on sama, korkeintaan saattaa saada alennusta, jos liittyy kesken jäsenmaksukauden.
Verottajan selvityspyynnösssä mainittu ”liikevaihto” sisältää yhdistyksen saamat jäsenmaksut, lahjoitukset sekä t-paitojen myynnistä saadut rahat.
”Sinälläänhän arvonlisäveron ja yhteisöveron vaikutuksen pitäisi olla pitkällä aikavälillä melko tarkkaan nolla tai kohtalaisen pieni, mikäli yhdistys ei tuota voittoa, koska yhteisvero maksetaan vain voitosta (ja edellisten vuosien tappiot voi vähentää), ja ALV:stä luonnollisesti vähennetään tavara- ja palveluhankintojen verot.”
Juuri näin. Jos yhdistys ei tuota voittoa, verotkin osuvat aika tarkkaan nollaan. Ainoa ongelma tulee juurikin noista poistoista: Jos yhdistys ostaa 50000 edestä konesalikamaa, niistä saa vähentää verotuksessa heti vain 25 %.
Kannattaa yrittää vedota siihen, että ko. vehkeiden todennäköinen käyttöikä on enintään 3 vuotta, jolloin ne voi poistaa kerralla. Tällä tavalla olen saanut mm. omat (yli 850 euron hintaiset) läppärini vähennettyä kerralla. Toinen tapa on vuokrata vehkeet. EVL (30 § ja 33 §)
Ja kiitos päätöksen julkaisemisesta. Tämä helpotti paljon. Minulta aikanaan pyydettiin apua jonkun körttiyhdistyksen ”talkootyön verotuksen” kumoamiseen, mutta hankalaa tuota oli kumota kun kukaan ei suostunut näyttämään mitä siinä verottajan kirjeessä oikein luki.
Joka tapauksessa tuosta päätöksestä kannattaa valittaa (oikaisupyyntö ja sitten hallinto-oikeuteen). Se ei maksa mitään (jos jäsenistöstä löytyy lakimies joka tekee homman ilmakseksi). Joka tapauksessa asiasta kannattaa konsultoida jotain asioista perillä olevaa.
Sinänsä tuo että jäsenmaksu nousee 35 eurosta 40 euroon on mitätön juttu, Kapsi on silti 50 % halvempi kuin *vastaavan laatuiset* webhotellit (skeidaa saa toki halvemmalla).
On totta, että pitkällä tähtäimellä ALV:n ja yhteisöveron vaikutus on pieni. Ongelmahan on lähinnä tämän vuoden loppu ja ensi vuosi, kun pitäisi viikkojen varoitusajalla koittaa sopeuttaa toiminta verosuunnittelun kannalta ystävällisemmäksi.(Ja tässä vaiheessa lie hyvä muistuttaa, että aktiivit on päivätöissä tai täyspäiväisiä opiskelijoita Kapsintoiminnan lisäksi.) Jos tämä päätös jäisi voimaan niin sinänsä varmaan vuoden päästä taloudellisesti tämä ei aiheuta enää minkäänmoisia haasteita tai ongelmia.
Täysin nollille ALV-tilannetta ei saa koskaan, koska on kuitenkin menoja joista ALVia ei voi vähentää ja toisaalta yhteisöveroissa on pakostakin joinain vuosina rahaa ”sisässä” ennenkuin tulee tappiollinen vuosi, että kyllä tämä vaikuttaa, mutta ei tosiaan pitkällä tähtäimellä erikoisen pahasti.