Kaupallisuuskysymys on ollut vuoden aikana koko ajan esillä jäsenten ja hallituksen välisessä keskustelussa. Jäsenten kysymyksien vuoksi yhdistyksen vuosikokouksen 2008 esityslistaan on lisätty kohta, jossa käsitellään kaupallisuutta jäsenpalveluissa. Toiveissa onkin, että vuosikokouksessa saataisiin kirjattua ylös selkeä kuvaus, josta on helppo ymmärtää, mikä on sallittua jäsenpalveluiden käyttöä ja mikä ei.
Periaatteessahan yhdistyksen resursseja ei ole tarkoitus hyödyntää voiton tavoitteluun. Helppo osuus on jo määritelty; on päätetty ettei millekään yritysmuodolle tarjota palveluita (Vuosikokous 2005, Hallituksen kokous 1/2005). Epäselvää onkin, pitäisikö yksityisten jäsenten sallia esimerkiksi rakentaa pienimuotoista verkkokauppaa kotisivuilleen ja missä laajuudessa.
Mikä onkaan jäsenten kanta? Sääntöjen mukaan ”Yhdistyksen tarkoituksena on antaa jäsenilleen puitteet itsensä ilmaisemiseen Internetissä sekä edistää tietotekniikan osaamista. Toiminnan tarkoituksena ei ole tuottaa jäsenistölle voittoa eikä välitöntä taloudellista ansiota.”
Toivon, että jäsenistö innostuu osallistumaan vuosikokoukseen aiempia vuosiakin runsaslukuisempana. Yhdistyksen suunta tulevaisuudessa riippuu pitkälti siitä mitä me, jäsenet, yhdistykseltä haluamme. Kokouksen valmistelut ovat parhaillaan menossa; näillä näkymin kokous on tarkoitus järjestää huhtikuussa. Jokainen jäsen saa osallistua vuosikokoukseen ja vaikuttaa yhteisiin
asioihin.
Mielestäni kaupallisen toiminnan salliminen on hyvä asia, kunhan yhdistys tekee kotiläksynsä kunnolla. Tarkoitan tällä että yhdistyken tulee ilmaista sopimuksessaan jäsenen kanssa riittävät vastuuvapausklausaalit, jotta yhdistyksen toiminta ei pääse vaarantumaan ”missään olosuhteissa”.
Toinen vaihtoehto, mutta varsin kankea vaihtoehto on, että yhdistys perustaa osakeyhtiön joka pyörittää kaupallista toimintaa.
..mitään kaupallista toimintaa ei tarvitse sallia. Ei kannata pilata hyvin toimivaa järjestelmää sillä että lähdetään noiden kanssa sekoilemaan: sellaisia tarkoitusperiä varten riittää muitakin, jotka ovat siihen erikoistuneet.
Niinkuin säännöt viisaasti toteavatkin.
Hieman näkemyksiäni molemmille kommentoineille.
Itse näkisin asian niin ettei meidän yhdistyksenä olisi suotavaa tukea kaupallisia toimijoita. Vaikeampi kysymys onkin sitten mihin vedetään ne linjat ja siitä tässä onkin pohjimmiltaan kysymys.
Esimerkiksi itse näkisin että sivuilla mainostaminen on hyväksyttävää kuten aiemminkin, samoin yhdistykset hyvinkin voisivat jotain webbikauppaa pyörittää jos tarkoituksena on nimeomaan yhdistyksen varainhankinta. En myöskään näkisi pahana joidenkin sivustoja jossa myyvät esim. kasvattamiaan kissoja, kuitenkin se on harrastustoimintaa heille eikä kaupallista, voittoon tähtävää liiketoimintaa vaikka rahaa ottavatkin pennuista.
Raja pitäisi vetää siihen omasta mielestäni että toiminimien, olivat ne sitten pieniä tai ei, kuitenkin jos tavoitteena on yritystoiminta ei tulisi pitää sivuja kapsilla.
Tätä rajausta tulee pohtia vuosikokouksessa isommalla porukalla, koska kuluneen vuoden aikana on tullut paljon tapauksia joissa hallitus on joutunut tulkitsemaan sääntöjä kovastikkin. Selkeä linjaus vuosikokouksessa tekisi tilanteen selkeäksi hallitukselle sekä jäseneksi haluaville.
Olen samaa mieltä Ollin kanssa: yritysten (toiminimien ja muidenkin) tulisi hankkia palvelut jatkossakin muualta. Minustakin jäsenyhdistysten pitäisi voida tehdä varainhankintaa meidän sitä rajoittamatta. Ovathan yhdistykset kuitenkin yleishyödyllisiä eikä meillä varmaankaan ole mitään syytä rajoittaakaan jäsenyhdistysten toimintaa. Kuulen tosin mielelläni myös vastaväitteitä tästä asiasta.
Yksityisten jäsenten pienimuotoiset ”kissanmyynnit”, jotka ovat pienimuotoista harrastustoimintaa, sallisin myös mainosten ohella. Tällöin rajattaisiin sallittujen ulkopuolelle kai ainoastaan merkittävää voittoa tavoittelevat, yrityksen toimintaan verrattavat. Esimerkiksi irkissä tai uutisryhmissähän voi nytkin kertoa myyvänsä jotain, tuskin on merkittävästi eri asia tehdä se webbisivullaan.
Jos en erehdy, yrityksetkin periaatteessa voisivat sääntöjen puolesta liittyä tällä hetkellä kannatusjäseniksi, mikäli haluavat toimintaamme tukea, mutta yritysjäsenten ei kuulu ainakaan minusta saada jäsenpalveluja. En haluaisi kieltää kuitenkaan puhtaasti kannatuksen vuoksi liittyviä yrityksiä 🙂
Aiemmassa vuosikokouksessa linjattiin jo ettei millekään yritysmuodolle tarjota palveluita (Vuosikokous 2005, Hallituksen kokous 1/2005). Minusta tätä ei pidä kuitenkaan tulkita niin ettei yritys voisi liittyä kannatusjäseneksi, vain palvelut pitäisi jättää tarjoamatta. Tämä lähinnä selvennyksenä, tämän vuosikokouksen asiana olisi nimenomaan yksityisten jäsenten ja jäsenyhdistysten käytön rajaaminen (tai rajaamatta jättäminen).