Muutto

Olli Vainio / 6. helmikuuta 2011

Ylläpidon toiminanjohtajan näkemys Siiasta Kapsin toimitilalla. Piirros: Tuomas Salomäki

Taustaa

Marraskuussa vastaanotimme Siika-palvelimen toimitilalle ihmeteltäväksi, ja varsin nopeasti kävi ilmi, että koneen sähkönkulutus on aika hurja jo ilman kuormaa, saati sitten kuormassa. Lähiviikkojen aikana iskostui ajatuksiin se realiteetti, ettei silloisessa salissa vain yksinkertaisesti riitä sähköratkaisu Kapsin tarpeisiin enää. Olimme elokuussa tavanneet Nebulan edustajat liittyen silloisten ratkaisujen parantamiseen, ja jo silloin tuli ilmi mahdollisuus siirtää koko Kapsin operaatio toiseen laitesaliin, jossa sähkösyöttöjä saa huomattavasti vapaammin.

Suunnittelu

Lienee sanomattakin selvää, että tämän kaltaisen muutto-operaation suunnittelu on iso projekti jo itsessään. Asioita, joita pitää miettiä muuttoa varten, on massiivinen määrä. Aloitimme suunnittelun aikalailla kuukautta ennen muuton toteutumista, ja jotkut toimihenkilöt käyttivät yli 100 tuntia aikaa pelkästään suunnitteluun, monet vähemmän, mutta silti huomattavia määriä. Suunnitteluvaiheessa kävi ilmi, että operaatiosta itsessään on myöskin tulossa varsin haastava ja massiivinen suorite.

Keskiviikko 8.12.2010

Minä ja Jesse Pussinen lähdimme Oulusta aikaisin aamulla autolla kohti Helsinkiä, Siika ja läjä muuta roinaa kyydissä. Helsingissä kävimme viemässä Siian konesalille odottamaan seuraavan päivän asennuksia. Ilta menikin pitkälti hotellissa lepäillessä ja IRCissä muiden muuttoon osallistuvien kanssa suunnitellessa tulevia suoritteita.

Pian Helsingissä. Kuva: Henri Strand

Torstai 9.12.2010

Heräsimme Jessen kanssa ajoissa hotellilla ja liikahdimme kohti Helsinki-Vantaata, juuri sopivasti noutamaan Oulusta saapuneet säätäjät, Ilkka Mattilan ja Henri Strandin. Myös yksi paikallisista säätäjistä, Aleksi Pöykkö, oli ehtinyt lentokentälle ja jatkoimme yhtä matkaa kentältä kohti vanhaa salia. Hieman kahdeksan jälkeen aamulla liikenne oli sitä mitä voi odottaakin ruuhkasuomessa ja matka kesti hyvän tovin.

Jumissa Kehällä aamuruuhkassa. Kuva: Henri Strand

Minä ja Aleksi jäimme vanhalle salille purkamaan osaa torstaina siirrettäviä koneita samalla, kun Jesse, Ilkka ja Henri menivät uudelle salille nostamaan Siikaa räkkiin ja muutenkin valmistelemaan räkkiä siihen kuntoon, että siihen voi lastata muunkin laitteiston. Saimme reilussa tunnissa purettua viisi konetta räkistä ja pakattua ne kuljetusta varten. Toisella säätötiimillä meni hetken pidempään uudella salilla joten hetken jouduimme odottelemaan.

Uudella salilla torstain osalta suorite oli jokseenkin yksinkertainen; koneet räkkiin ja nopea testaus, että kaikki toimii.

Torstaina ilta menikin aika pitkälti lepäillessä ja briiffasimme vielä kerran muuttoporukan kesken perjantain suoritteen, että kaikilla on selkeä kuva, mitä on tapahtumassa ja milloin.

Perjantai 10.12.2010

Perjantaina aamun koittaessa taas kävi matka ruuhka-aikaan pääkaupunkiseudun läpi hotellilta vanhalle salille.  Perjantain suoritteeseen tuli torstain lisäksi vielä Matti Averio, ja siten meillä oli varsin hyvä kuuden hengen porukka tekemässä koko homman.

Salille päästyämme Ilkka oli saanut jo suurimman osan koneista alas ajomatkan aikana, ja pääsimme siten heti purkamaan räkin sisältöä. HP on suunnitellut koneensa varsin hyvin, eikä räkistä poistaminen vaadi mitään suurta taisteltua. Myöskin räkkikiskot lähtevät matkaan ilman työkaluja hetkessä. Räkin tyhjennykseen meni aikalailla tunti aikaa, mikä oli jokseenkin odotettua.

Rauta kyytiin. Kuva: Matti Averio

Sitten alkoikin osuus, mikä ainakin minua hieman jännitti, nimittäin matka Helsingin läpi. Ja kyydissähän oli toki kaikki Kapsin kannalta kriittinen tekniikka. Pakkasimme kyllä koneet hyvin, ja vakuutuksetkin siirtoa varten otettiin varmuuden varalle, mutta se suojaa vain mahdollisen vahingon taloudellisilta osilta. Jos esimerkiksi Kuha hajoaisi siirrossa, siitä seuraisi huomattavan pitkä palvelukatko. Ajomatka sujui kuitenkin ongelmitta, vaikka pieni ylimääräinen lenkki tehtiinkin ohi ajetun risteyksen vuoksi.

Ja sitten menoksi! Kuva: Matti Averio

Uudella salilla saatiin varsin tehokkaasti taas koneet räkkiin ja käyttökatko nopeahkosti ohi.

Kun palvelut oli nostettu ylös, käytimme vielä useamman tunnin konesalilla johdotuksien siistimiseen, kaiken merkkaamiseen ja dokumentointiin. Aiemmin hieman kantapään kautta opittuna, dokumentoinnin tärkeyttä on vaikea korostaa liikaa.

Henri odottelemassa palvelinten kanssa pääsyä lämpimämpään ja vähälumisempaan tilaan. Kuva: Matti Averio

Jälkimietteitä

Jälkikäteen katsoen muutto sujui erittäin hyvin. Muuttoa tehdessä ja sen jälkeenkin on vasta tajunnut, että kuinka paljon hyvä suunnittelu auttaa asiaa. Muuttoa suoritettaessa ei enää ollut isoja epäselvyyksiä taikka ihmettelyitä ja kaikki tuntuivat tietävän, että mitä tehdään ja miten tehdään.

Koko muutto-operaatio antoi myöskin tekijöille huomattavia määriä itseluottamusta isompienkin säätöjen tekemiseen tarvittaessa. Tulevaisuudessa vastaavan magnitudin suoritteet ovat varmasti helpompia kaiken tästä opitun jälkeen.

Vastaa