Hankintoja

Olli Vainio / 12. maaliskuuta 2011

Hetkeen en ole blogannutkaan yhdistyksen hankinnoista Siikaa lukuunottamatta. Tässä hieman kuvausta tällä hetkellä ajankohtaisista ja tulevista hankinnoista yhdistykselle.

Xobin korvaaja

Xobin korvaava uusi palvelin on tilattu. Korvaava kone tulee olemaan samanlainen HP:n DL380-sarjan palvelin kuin aiempinkin Xob, tosin uudempaa sukupolvea. Uusi Xob tulee sisältämään kaksi Intel Xeon E5506 2,13 GHz -prosessoria, 24 GB virheenkorjaavaa muistia, kaksi 146 GB SAS- ja viisi 500 GB SATA -levyä.

Tämä kone tullaan sijoittamaan nykyisen Xobin tavoin Tenuen laitetilaan. Vanha Xob tullaan ottamaan virtuaalialustojen testikäyttöön Nebulan konesaliin.

Koneenvaihdon yhteydessä myöskin Xob -nimi mukautetaan nykyiseen nimeämiskäytäntöön ja tulevaisuudessa kone tullaan tuntemaan nimellä Hilla. Nimenvaihdossa tullaan käyttämään siirtymäaikaa ja muun muassa irciin tarjotaan xob.kapsi.fi-reverseä.

Toimihenkilöiden kannettavat tietokoneet

Kaksi vuotta sitten hankimme yhdistykselle toimihenkilöiden käyttöön kannettavia tietokoneita. Nyt kahden vuoden aktiivikäytön jälkeen koneet alkavat olla mekaanisesti käyttöikänsä lopussa ja ne ovat myös olennaisilta ominaisuuksiltaan rajoittuneita nykyistä käyttöä ajatellen. Näiden kahden vuoden aikana olemme havainneet kannettavat erittäin hyödyllisiksi. Toimihenkilökannettava on mahdollistanut ihmisten kokoontumisen ja asioiden saattamisen eteenpäin niin ylläpitotöiden, hallitustoiminnan, helpdesk-toiminnan, tiedotuksen kuin ohjelmoinninkin muodossa. Malliesimerkkinä tästä toimii kaikessa hiljaisuudessa käyttöön otettu uusi jäsentietojärjestelmä, jonka luomistyössä pariohjelmoinnilla ja erilaisilla kokoontumisilla oli merkittävä rooli.

Hankimme nyt korvaaviksi koneiksi yhteensä seitsemälle toimihenkilölle Applen MacBook Pro– ja MacBook Air -koneita, riippuen kunkin toimihenkilön omista tarpeista. Koneiden suunniteltu käyttöikä on kolme vuotta. Uudet, varsin paljon edellisempiä tehokkaammat koneet mahdollistavat virtualisoinnin kautta esimerkiksi järjestelmäkokoonpanojen ja järjestelmäydinten entistä helpomman testaamisen.

Uudet verkkokortit

Vaikka verkkokorttien hankinta ei ole taloudellisesti yhtä iso kuin muut mainitut hankinnat, on se todennäköisesti palveluiden toimivuuden kannalta sitäkin tärkeämpi. Lakkaa vaivanneet viimeaikaiset kaatumiset on jäljitetty Broadcomin verkkokortin piirisarjan ongelmiin. Ongelmat ilmenevät siten, että verkkoliikenne katkeaa yhtäkkiä täysin. Lakan ollessa kyseessä tämä tarkoittaa kaiken verkon yli käytettävien levyjärjestelmien katoamista ja siten koneen täydellistä jumittumista. Vastaavasti internetiin liitetyn verkkokortin pimeneminen tiputtaa yhteydet internetiin.

Korjauksena olemme hankkimassa Intelin piirisarjalla varustettuja verkkokortteja, joilla vastaavaa ongelmaa ei pitäisi ilmetä. Uudet verkkokortit tullaan asentamaan kaikkiin palvelimiin lähiviikkoina.

Tulevia hankintoja

Lähitulevaisuuteen katsoen, hankimme todennäköisesti Siialle kaveriksi samalla konseptilla toteutun palvelimen minne tulevaisuudessa tullaan varmuuskopioimaan käyttäjien kotihakemistoja. Tarkoituksena on todeuttaa lähes reaaliaikainen varmuuskopiointi, ja rakentaa järjestelmä niin, että tämä varmuuskopiopalvelin voi tarvittaessa palvella käyttäjien kotihakemistoja, jos Siika vikaantuu.

Nykyisten ratkaisujen osalta ei ole muita suuria hankintatarpeita 2011 alkupuoliskolla. Jäsenmäärän kasvu on edelleen voimakasta, ja on todennäköistä että vuoden 2011 aikana joudumme tekemään kokonaan uudenlaisia ratkaisuja järjestelmien skaalautuvuuden varmistamiseksi.

16 vastausta käyttäjälle “Hankintoja”

 1. Leo sanoo:

  Tollanen macbook pro 17 tuuman malli kelpais mullekkin.

 2. Ei sentään 17″ konetta kellekään tullut. Edullisimmat 13″ mallit hankittiin, tosin (OCZ Vertex 2) SSD-levyllä päivitettynä. Muun muassa virtuaalikoneiden kanssa tai ohjelmakehitystä harrastaessa SSD:n merkitys tulee kyllä hurjan selvästi vastaan.

  Siltä varalta että ei käynyt mielessä, Hilla tulee muuten olemaan uusi Debian Squeeze. Testailujen (paskanmarja) pohjalta vaikuttaisi että squeezessä NFS-levyt liitetään ennen cronin käynnistystä, mikä korjaa monia ärsyttäneet virheet kotihakemiston puuttumisesta @rebootin yhteydessä. Muillekin koneille squeeze toki tulee, kunhan riittävä käyttöönottotestaus ehditään tekemään ja päivitys valmistelemaan.

 3. MPP sanoo:

  Miten olette muuten toteuttaneet tuon logon laittamisen läppiksen kanteen?

 4. Olli Vainio sanoo:

  Tuo on toistaiseksi Photoshop-toteutus, mutta oikea ratkaisu tulee olemaan ihan valkoinen tarra jahka niitä saadaan.

 5. Petri sanoo:

  Paljonko nuo kannettavat kustansivat ja mikä on niiden arvioitu käyttöikä?

 6. Olli Vainio sanoo:

  Kuten tekstissä lukee, kolme vuotta on käyttöikä. Kannettaville tuli hintaa SSD:n yms. kanssa noin 1400 euroa per kone.

 7. Mikko sanoo:

  Paljon tulee uuden Xob:n hinnaksi?

 8. Olli Vainio sanoo:

  Noin 9300 euroa.

 9. Mikke sanoo:

  http://www.hopeinenomena.net/viewtopic.php?f=67&t=159827

  Vertex 2 ja mbp on ollut ongelmia monella eli odotettavissa mahdollista ratapalloa 😀

  http://eshop.macsales.com/shop/internal_storage/Mercury_Extreme_SSD_Sandforce/Solid_State_Pro olisin suositellut mäkkiin.

 10. Huhuh sanoo:

  Pakko kyllä kysyä, että mikä tarve oli uusille koneille? Oikeasti. Olisitte ihan hyvin pystyneet tehdä 2 vuotta vanhoilla koneilla kaikki ne jutut millä perustelitte uusia hankintoja. Millä ihme perusteluilla te voitte yhdistyksen varoista ottaa 7 * 1400 eur tollaseen? Kyseiset eurot olisi voinu käyttää johonki vähän parempaankin käyttötarkoitukseen. HHUHUH.

 11. Huhuh sanoo:

  Pakko vielä mainita, että alkaa tollasen takia nyt vähä miettimään omaa vuosimaksua.

 12. Tomi Pieviläinen sanoo:

  Onpa tyypillistä hesarikommentointia. Nimimerkin takaa kritisoidaan tehtyjä, perusteltuja ratkaisuja ilman omaa argumentointia, ja tarjoamatta mitään vaihtoehtoja.

  ”Ilman perusteluja”… miten niin ilman perusteluja? Artikkelihan sanoo, että vanhat alkoivat jo mekaanisesti lahota, ja lisäksi että porukka tekee yhdistyksen hyväksi työtä mikä ei tällä hetkellä onnistu fiksusti vanhoilla koneilla. Enkä ihmettele, en minäkään koodaisi mitään mininetbookilla, joten toimarit ovat varmaan tehneet nuo yhdistyksen hommat omilla laitteillaan.

  Lisäksi artikkeli ei mainitse toimihenkilöiden palkitsemisen tärkeyttä toiminnan virkeyden ylläpitämisen kannalta. En epäile hetkeäkään etteivätkö toimarikoneen saaneet henkilöt ole surkealla palkallakin tehneet Kapsin eteen enemmän töitä, mitä koneiden arvo on. Siinä mielessä koneet eivät ole kohtuullisia korvauksia, mutta ovat silti varmaankin hyvä kiitos yhdistykseltä.

  Jos ei nappaa, niin mene valittamaan vuosikokoukseen.

  Viimeinen kommentti taas vasta outo onkin. Koet, että nykyinen vuosimaksu on ok saamiisi etuihin nähden, jos raha olisi käytetty muuten, mutta tällaisella rahan käytöllä ne palvelut eivät enää olekaan tarpeeksi arvokkaita? Ja jos nyt tosiaan näin on, niin toisin kuin veroja, kapsin jäsenmaksua ei ole pakko maksaa, jos ei pidä siitä mitä rahallaan saa.

 13. Palkkaahan yhdistyksen vapaaehtoistyöstä ei makseta. Monesti vapaaehtoistyön tekemisestä jopa aiheutuu henkilökohtaisia kustannuksia, puhumattakaan käytetystä ajasta. Läppärihankinta on mukava ja tosiaankin kohtuullinen tapa kiittää toimihenkilöitä ja sitoa toimintaan jatkossakin. Jatkuvuus on Kapsin kannalta erittäin tärkeä asia, jota tässä ei vielä tuotu esille.

  Olen itse järkeillyt niin että jos Kapsi maksaisi minulle palkkaa, se olisi joka tapauksessa niin huono etten haluaisi hommaa tehdä. Ja toisaalta yhdistykselle aivan liian kallis. Teen asioita siksi, että se on kivaa ja yhdistys tarjoaa mahdollisuudet tehdä asioita jotka yksittäisenä henkilönä olisivat mahdottomia. En mieti montako tuntia kuluu.

  Nimimerkin Huhhuh takaa kirjoittavalle vastaan, että jos koet että jäsenmaksusi on käytetty harkitsematta, olet tervetullut mukaan yhdistyksen kokouksiin kertomaan kantasi. Yhdistys tarjoaa palvelut jäsenilleen maksutta; mitään takuuta tai luotettavuussopimusta niiden tarjoamisesta ei ole.

  Ketään ei pakoteta olemaan yhdistyksen jäsenenä palveluiden vuoksi. Vastaavat palvelut on mahdollista ostaa myös kaupalliselta tarjoajalta haluamallaan toimivuustakuulla. Eriävät mielipiteet kannattaa tuoda esille perusteluineen. Kuten Pieviläinen, arvostan omalla nimellä kirjoitettuja kommentteja.

 14. jpg sanoo:

  Ilmoitelkaa kun tuollaisia tarroja on jäsenillekin saatavilla…
  Sopis hyvin tuohon ompun viereen… 🙂

 15. Hmm sanoo:

  Muuten ihan hyvät perustelut mutta sanat Mac ja ohjelmointi eivät mahdu samaan lauseeseen 😀

 16. […] 094 euroa Tässä kuluerässä on toimihenkilöiden käyttöön hankitut kannettavat tietokoneet. Kuluerä sisältää 3 kpl 13″ MacBook Air, 5 kpl 13″ MacBook Pro, 1 kpl 15″ […]

Vastaa