Arkisto: syyskuu 2014

Yhteistoiminta, yhdistys ja tulevaisuus – atlas.kapsi.fi

sunnuntaina 28. syyskuuta 2014

Santtu lupaili edellisessä blogipostissa Atlassianin ohjelmistoja Kapsin tarjoamaa yhteis- ja yhteisötoimintaportaalina kaikkine projekti- ja ohjelmistospesifisine höystöineen. Tarve saada Kapsilaiset mukaan toimintaan muokkaamaan ja kommentoimaan sisältöä realisoituikin yllättävän nopeasti ja ensiversio yhteisöportaalista on auki yhdistyksen jäsenille nyt. Aloitimme Confluence-ryhmätyöympäristön turvin ja muut osa-alueet täydentyvät syksyn edetessä. Aluksi liikkeelle lähdetään lähinnä Kapsiin itseensä liittyvin projektein. Myöhemmin jäsenet voivat saada käyttöönsä omia työtiloja projekteilleen sekä mahdollisuuden liittää wiki- ja projektiympäristöön myös kapsin ulkopuolisia käyttäjiä.

Projektin ensimmäisen vaiheen vauhdittava voimana toimi kesän aikana alkanut pohdinta yhdistyksen tulevaisuudesta ja toiminnan eteenpäin viemisestä. Pohdinta muuttui kirjoitelmaksi ja kirjoitelma jaloistui kokonaisuudeksi, joka oli valmis yhdistyksen aktiivisten toimihenkilöiden kommenteille noin viikko sitten. Hyvin nopeasti kävi selväksi, että kirjoitusharjoitus ei välttämättä mennyt asiasisällöltään aivan metsään ja siitä syntyi hyvää keskustelua ja jatkomietintää toimariporukan sisällä.

Näin vaalikokouksen alla on väistämätöntä, että yhdistyksen tulevaisuutta koskevat visiot ja pohdinnat tulevat väistämättä vaikuttamaan siihen, mistä vaalikokouksessa keskustellaan. Tästä syystä on ensiarvoisen tärkeää, että kaikilla yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus omalta osaltaan osallistua tähän keskusteluun ja tuoda ajatukset esille, vaikka itse kokoukseen ei pääsisikään osallistumaan.

Pidemmittä puheitta, kirjautumaan pääsee Kapsin käyttäjänimellä ja salasanalla: atlas.kapsi.fi

Kommentteja toivotaan ensialkuun nyt erityisesti artikkeliin Kapsin Visio ja Strategia vuodesta 2015 tulevaisuuteen.

[Edit: Typo korjattu.]

Ylläpidon säätöviikonloppu 4/2014

sunnuntaina 21. syyskuuta 2014

Tänä viikonloppuna vietettiin Kirkkonummen perämetsissä jälleen ylläpidon säätöviikonloppua. Joukossa oli mukana useita uusia säätäjiä – allekirjoittanut mukaan luettuna – ja viikonlopun aikana rakenneltiin useita siistejä uusia palveluita, kuten Teamspeak-palvelinta, Renki-itsepalveluportaalia, Atlassianin tiimityöohjelmistoja ja Edegal-kuvagalleriaa. Taustapuolella muun muassa päivitettiin varmuuskopiointipalvelin Turskan ohjelmistoa ja prototyypattiin Kapsin tulevaa tallennusinfrastruktuuria.

Radioaktiivisten ratkaisujen käsittely vaatii asianmukaiset suojavarusteet.

Radioaktiivisten ratkaisujen käsittely vaatii asianmukaiset suojavarusteet.

Siinä missä muut säätöviikonlopun projektit ovat tulevaisuuteen katsovia pitkäaikaisia kehitysprojekteja, Kapsin avoin Teamspeak-palvelin on kaikkien käytettävissä alkaen tästä hetkestä. Teamspeak on erityisesti pelaajien suosiossa oleva reaaliaikainen äänikeskusteluohjelmisto. Tarvitset Teamspeakin käyttöön vain kuulokkeet, mikrofonin sekä ilmaisen Teamspeak-asiakasohjelman. Kapsin Teamspeak-palvelimen löydät osoitteesta teamspeak.kapsi.fi, ja sen salasana on kapsionparas. Väliaikaisia huoneita voi palvelimelle tehdä kuka tahansa, ja pysyviä huoneita voi pyytää Teamspeakissa roikkuvilta ylläpitäjiltä.

Atlassianin tiimityöohjelmistot Confluence, Jira ja Stash tuodaan jäsenten käyttöön talven 2014–2015 aikana. Confluence on kehittynyt ja helppokäyttöinen wiki, Jira on erityisesti ohjelmistoprojektien käyttöön kehitetty tiketöintijärjestelmä ja Stash on hieman Githubin ja Bitbucketin tyyppinen web-pohjainen hallintakäyttöliittymä Git-versionhallintajärjestelmälle. Confluencea, Jiraa ja Stashia voivat jäsenet käyttää niin julkisille kuin yksityisillekin projekteilleen – oli kyse sitten avoimen lähdekoodin ohjelmistoprojektista, roolipeliporukan pelikertomuswikistä tai vaikka hääjärjestelyistä.

Renki on kunnianhimoinen hanke, jonka tarkoituksena on tarjota jäsenille web-pohjainen itsepalveluportaali erikseen pyydettävien jäsenpalveluiden hallintaan. Nykyään esimerkiksi tietokannat ja nimipalvelut täytyy pyytää sähköpostitse ylläpidolta, mutta Rengin käyttöönoton jälkeen tämä käy näppärästi helppokäyttöisellä web-lomakkeella. Tarkoituksena on myös automatisoida ne ylläpitoprosessit, jotka ovat helposti automatisoitavissa, jolloin pyyntöjen läpimenoajat lyhenevät tuntuvasti nykyisestä.

Edegal on web-pohjainen kuvagalleriaohjelmisto, jonka prototyypin rakentelin juhannuksena 2013 cosplay- ja animetapahtumia dokumentoivaa Anikin kuva-arkistoa varten. Edegal on suunniteltu alusta asti tarjoamaan mahdollisimman nopea käyttökokemus, ja mielestäni olen tässä onnistunut: albumien ja kuvien latautumista ei todellakaan tarvitse odotella. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on tarjota kuvagallerioita Kapsin jäsenille helposti asennettavana jäsenpalveluna. Edegal on tällä hetkellä vielä varsin aikaisessa kehitysvaiheessa, mutta esimakua saa tutustumalla esimerkiksi Anikin uuteen kuva-arkistoon tai Insomnian galleriaan. Rämäpäisimmät voivat lukea ohjeet ja sukeltaa koodiin GitHubissa.