Xobin palvelinsalin muutto

Joonas Kuorilehto / 29. joulukuuta 2009

Vanha Eunetin laitesali, jossa xobina tunnettu lillukka-kone oli, aiotaan ajaa alas. Tämän vuoksi ilmeni tarve löytää uusi toissijainen laitesali Nebulan tilan lisäksi. Saimme tiedon laitesalin sulkemisesta 17.11.2009. Viimeiseksi irtisanomispäiväksi ilmoitettiin 31.12.2009, mikäli korvaavia palveluita ei oteta Elisalta. Tämän vuoksi jouduimme liikkumaan nopealla aikataululla muuton suhteen. Asiaa ei helpota sekään, että IP-uudelleennumerointi on iso operaatio ja IRC-yhteyksien siirtäminen tai saaminen ei ole yksinkertaista tai nopeaa.

Yhdistys pyrkii tarjoamaan mahdollisimman hyvän luotettavuuden jäsenpalveluilleen. Tämän vuoksi laitteita on sijoitettu kahteen eri saliin ja eri operaattorien yhteyksien taakse. Tarjouksia pyydettiin noin kymmeneltä eri operaattorilta. Suurin osa tarjouksista ei soveltunut tarkoitukseen, vaan tarjotut palvelut olivat joko liian kalliita sisältöön nähden tai eivät vastanneet tarjouspyyntöä.

Tarjouksista parhaiten sopivalta vaikutti Tenue, joka on varsin uusi tarjoaja. Kiinnostavana seikkana mainittakoon muun muassa, että Tenuella on yhteydet kahdelta ylemmältä palveluntarjoajalta, Elisalta ja RETN:ltä. Tämän avulla heidän on mahdollista tarjota hieman erilaisia palveluita.

Sähköposti- ja puhelinkeskustelujen pohjalta päädyimme käymään paikan päällä tutustumassa saliin ja neuvottelemaan yhdistykselle parhaiten sopiva palvelupaketti. Kokoonpanoksi iskuryhmään muodostui Joonas Kortesalmi, Ilkka Mattila ja Atte Hinkka. Ilkan kanssa lensimme Oulusta aamu seitsemän lennolla Helsinkiin. Helsingissä meitä oli vastassa Matti Averio (Maza), joka on mm. #kapsi.fi-kanavan aktiiveja.

Kävimme poimimassa juuri heränneen Aten kyytiin kotoaan ja suuntasimme kohti Helsingin konesalipeltoja (keksimäni nimi alueelle, jossa ilmeisesti sijaitsee pienehköllä alueella useita eri tarjoajien konesaleja). Etsimme alueelta soveltuvan ruokailupaikan ja kävimme nauttimassa paikallisen kulttuurielämyksen, 5 euron pizzan. Oululaisena täytyy myöntää, että kilpailu on tehnyt hyvää kun Helsingissäkin voi viimein syödä pizzaa järkevään hintaan ja täytevalintaakaan ei ole rajoitettu listan vakiopizzoihin.

Maha täynnä jatkoimme kello yhdeksitoista Tenuen tiloihin, jossa kävimme katselemassa salia itse ja kuvailimme yhdistyksen nykyiset ratkaisut ja rakensimme niitä vastaavan setin. Sitten kävimme läpi vaihtoehtoja, joilla palvelutasoa voisi nostaa entisestä. Pyysimme kahdesta iskuryhmän ja toimihenkilöiden taustajoukkon mielestä parhaiten soveltuvasta paketista vielä päivitetyn tarjouksen hallitukselle ja jatkoimme eteenpäin.

Kävimme viettämässä iltapäivää Helsingin yliopistolla ja tutustuimme muutamiin paikallisiin nähtävyyksiin. Jätimme Aten yliopistolle ja suuntasimme kohti lentoasemaa, jotta ehtisimme ajoissa viideltä lähtevään paluulentoon Ouluun. Lentoasemalta sovimme lyhyestä purkutilaisuudesta, jossa kävimme hallituksen ja muutaman ylläpidon jäsenen kanssa päivän tuloksia.

Atte, Ilkka ja Joonas (Kuva: Matti Averio)

Oulussa meitä oli vastassa Jesse Pussinen. Kävimme matkan varrella Ilkan, Jessen ja mukaan liittyneen Olli Vainion kanssa syömässä ja jatkoimme kohti kokousta. Kertasimme taas päivän tulokset, vaikka siihen mennessä suurin osa olikin jo käyty läpi myös irkin toimihenkilökanavalla. Hallitus pääsi helposti yksimielisyyteen siitä, että jonkin verran kalliimpi, mutta paremman toimintavarmuuden tarjoava ratkaisu on parempi ja se päätettiin tilata.

Suuret kiitokset Matti Averiolle päivän kulkemisista Helsingin päässä ja Jesse Pussiselle Oulussa. Päivän tuloksena saatiin luotua yhteyksiä Tenuen suuntaan ja löydettiin erittäin hyvältä vaikuttava ratkaisu Xobin sijoituspaikalle. Tietysti todellinen varmuus nähdään vasta kun kone saadaan saliin, mutta ainakin tällä hetkellä odotukset uudelle salille ovat kovat.

Joulukiireiden ja Sikteeri-rupeaman vuoksi tämän postauksen julkaisu siirtyi vasta käyttöönoton jälkeen. Toivottavasti kuitenkin asia vielä kiinnostaa.

Vastaa