Etäosallistumismahdollisuudesta yhdistyksen kokouksissa

Olli Vainio / 24. syyskuuta 2011

Etäosallistumismahdollisuutta yhdistyksen kokouksiin on pyydetty hallitukselta ja siitä on tehty jäsenaloitekin yhdistyksen vuosikokoukselle. Vuoden 2011 vuosikokouksessa päätettiin kuitenkin olla vielä aloittamatta sääntömuutosprosessia etäosallistumisen mahdollistamiseksi. Koitan tässä vähän avata taustoja ja keskustelua mitä tuolla kokouksessa asiasta käytiin.

Vuosikokous 2011. Kuva: Joonas Kuorilehto

Vuosikokouksessa oli esillä jäsenaloite etäosallistumismahdollisuuden järjestämisestä yhdistyksen kokouksiin. Asiasta käytiin pitkä keskustelu, jonka jälkeen äänestettiin useasta esityksestä. Voittaneessa esityksessä ei velvoitettu aloittamaan sääntömuutosprosessia asian osalta.

Yhdistyslaki on vuodesta 2010 asti mahdollistanut lain osalta sen, että yhdistyksen kokouksiin voisi teoriassa osallistua etänä. Etäosallistuminen pitää lain mukaan olla kirjattuna yhdistyksen sääntöihin, jotta sitä voidaan käyttää. Kokouksessa käydyssä keskustelussa päälimmäisenä tuli huolenaiheeksi etäosallistumisen teknisten ratkaisujen puute ja tilanne, jossa mahdollisesti olisi liian ympäripyörät kriteerit etäosallistumismahdollisuudelle.

Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että oikeita etäosallistumisratkaisuja, missä kokous olisi yhdessä paikassa ja etäosallistujat yksittäin pitkin maata, ei ole olemassa. Tilanne tulee varmasti muuttumaan ajan myötä, mutta toistaiseksi riittävän vaatimustason ratkaisuja ei ole. Jotta etäosallistumusratkaisua voidaan pitää kelpona, siinä pitäisi olla jotenkin mahdollisuus luotettavasti tunnistaa osallistuja, mahdollisuus myöntää puheenvuoroja osallistujille ja osallistujien pystyä tarvittaessa äänestämään.

Kokouksen keskustelussa tuntui vahva konsensus olevan siihen suuntaan, että sääntöjä ei kannata alkaa muuttaa ennen kuin tiedetään, miten niitä tarvii muuttaa. On parempi alkaa rakentamaan etäosallistumiskokonaisuutta sitten kun siihen on oikeat mahdollisuudet.

Seuraamme kehitystä etäosallistumisen osalta ja reagoimme tarpeen mukaan kehittyvään tilanteeseen. Mikäli tulee jotain uutta ja kiinnostavaa vastaan teknisten ratkaisujen osalta etäosallistumiseen niin kannattaa lähestyä sähköpostille yhdistyksen hallitusta niin voimme perehtyä tarkemmin asiaan jos menee meiltä ohi kyseinen ratkaisu.

Vaikka yhdistyksen kokouksiin ei nyt ole ihan lähiaikoina etäosallistumismahdollisuuksia tulossa niin kannattaa muistaa, että yhdistyksen asioihin voi vaikuttaa muutenkin. Yleensä enemmänkin kokouksen ulkopuolella kuin kokouksessa. Allekirjoittanut ainakin keskustelee mielellään yhdistyksen kehityssuunnnista ja siitä mitä pitäisi tehdä. Jos on jotain hienoja visioita, kysymyksiä tai jotain niin rohkeasti vaan pistämään hallitusosoitteeseen mailia. Myös IRCissä (odo@IRCnet) saa tulla huutelemaan. 🙂

2 vastausta käyttäjälle “Etäosallistumismahdollisuudesta yhdistyksen kokouksissa”

 1. Petteri Aimonen sanoo:

  Pelkästään jo mahdollisuus seurata kokouksia etänä olisi mukava. Jonain vuonnahan videostreami olikin, ja se toimi mielestäni oikein hyvin.

 2. Joonas Kuorilehto sanoo:

  (Vastaus jäsenen roolissa. Olen ylläpidon jäsen.)

  Videostriimi oli kun siihen oli sopiva porukka järjestämään. Käytännössä järjestäminen vaatii muutamia henkilöitä, joilla ei käytännössä ole mahdollisuutta osallistua itse kokoukseen.

  Paljonko luulet, että olisi kohtuullista käyttää rahaa striimin järjestämiseen? Siis käytännössä kaluston vuokraan ja kuvausryhmän palkkioihin. Mielestäni pelkästään striimaaminen on kiinnostava lisä, mutta en näe siitä niin paljon lisäarvoa että ammattilaisia kannattaa sitä järjestämään tilata.

  Sen sijaan jos joku asiasta kiinnostuu ja tarjoutuu tekemään niin uskoisin että kohtuullisia kuluja on mahdollista korvata. Ja toki videon levitys voidaan tehdä yhdistyksen resurssien avulla.

Vastaa