SFTP-ongelmia

Petteri Aimonen / 16. huhtikuuta 2009

Helpdeskiin on nyt Lakan ja Xobin päivityksien jälkeen tullut muutamia viestejä koskien ongelmia SFTP:llä kirjautumista. Ongelmaa on ilmennyt F-Secure SSH Clientilla sekä SSH Secure Shell Clientin ja CuteFTP:n vanhoilla versioilla. Kaikki ongelmia aiheuttaneet ohjelmat ovat olleet useita vuosia vanhoja.

Ihan mielenkiinnosta lähdin selvittämään ongelmaa laajemminkin omalla kotipalvelimella. SSH:n ja SFTP:n logit eivät tarjonneet juuri mitään tietoa vaikka debug-asetukset olivat täysillä: yhteydenmuodostus katkesi heti versionumeron lähetyksen jälkeen. Korvasin siis sftp-serverin omalla skriptillä, joka tallensi sftp-serverille välitetyt viestit välistä. Nämä sitten tulkitsin heksaeditorin ja sftp:n standardiluonnoksen avulla.

Tästä syy selvisikin helposti. Debian Lennyn mukana tuleva versio sftp-serveristä lähettää versionumeron mukana extension pair -lisämääreitä, joita nämä ohjelmat eivät ilmeisesti ymmärrä. Näille on kuitenkin varattu paikka jo ensimmäisissä standardiluonnoksissa, joten ohjelmien toteutus on selkeästi virheellinen.

Koska kyseiset ohjelmat ovat niin vanhoja, ei niiden valmistaja korjaa ongelmaa. Myöskään Debianin tai openssh:n on turha odottaa tekevän muutoksia virheellisten yhteysohjelmien vuoksi. Siispä, jos SFTP-kirjautuminen ei onnistu, päivitä ohjelmasi tai vaihda FileZillaan.

Vastaa