Ylläpidon tunkkausviikonloppu I/2012

Jon Ekberg / 22. lokakuuta 2012

Kapsin ylläpidossa on reilu tusina hyvinkin tavanomaisen oloista kaveria, joiden intohimon kohteena vain sattuu keskimääräistä useammin olemaan ZFS-levyjärjestelmän tai  Linuxin kernelin optimointi tuhansien käyttäjien palvelinjärjestelmään. Ylläpito on se Kapsin elin, joka parhaansa mukaan pitää huolen siitä, että Kapsin jäsenistö pystyy huoletta käyttämään Kapsin palveluita ilman turhia käyttökatkoja tai hidastumisia.

Rutiininomaista ylläpitotyötä tapahtuu päivittäin, ja tähän kuuluu kaikkea palvelupyyntöihin vastaamisesta omituisen muistikuorman selvittämiseen levypalvelimella. Tämä on sitä työtä, joka pitää palvelut ajossa ja Kapsin lipun korkealla. Mutta kuten pitkäaikaisimmat jäseneemme ovat ehkä huomanneet, niin Kapsihan kehittyy jatkuvasti. Uusia palvelimia hankitaan, uusia palveluita nostetaan pystyyn ja olemassa olevia palveluita hiotaan paremmiksi. Tehokkaaksi tavaksi suorittaa tätä työtä on kehittynyt konsepti nimeltään tunkkausviikonloppu.

Bugien metsästystä

Bugien metsästystä

Kapsin ylläpito koostuu maantieteellisesti hajautuneesta ryhmästä säätäjiä, joten ylläpidon yhteiset tapaamiset ovat aina hieman työläitä. Mutta kun ne onnistuvat, kuten nyt viikonloppuna, ovat lopputulokset huikeita. Jo alakoulussa opittiin miten saman pöydän ääressä ryhmätöitä tehdessä hommat edistyvät huikeaa vauhtia, ja sama pätee myös täällä. Viikonlopun aikana käytetään 48h tehokkaasti mitä erinäisimpien asioiden hoitamiseen,  tiedostopalvelimen debuggauksesta aina virtuaalialustojen päivittämiseen. Välillä otetaan rennommin, saunotaan ja speksataan mitä seuraavassa pyrähdyksessä tehtäisiin – olo on kuin pääsisi seuraamaan ohjelmistoalan startupin toimintaa lähietäisyydeltä.

Kaikenlaista on saatu [aikaan]. –Wraith

Säätäjät säätävät

Säätäjä + ES = Paremmat palvelut

Hommat jatkuvat pitkälle yöhön, ja viimeiset sammuttavat debuggerinsa vain hieman ennen auringonnousua. Aamulla kaverit ovat palanneet kannettaviensa ääreen jo ennen kuin kahvinkeitintäkään on saatu päälle. Mistä he löytävät energian tähän, voi vain kuvitella.

Mites kauan näiden tekemiseen olis menny normaaliin tapaan IRCin ylitse? Erm… pari vuotta? – Ylläpito

Ylläpito ei osoita kuluneen viikonlopun jälkeen minkäänlaisia väsymisen merkkejä. Liekö syynä ES vaiko onnistunut ruokahuolto – säätäjät haluaisivat vain jatkaa säätämistä. Nämä kaverit ovat yksi monista syistä siihen miksi Kapsi awesomeness on kehittynyt tähän malliin, eikä hidastumisen merkkejä ole näkyvissä.

Vastaa