Arkisto: helmikuu 2013

Toimitilan ostamisesta

sunnuntaina 24. helmikuuta 2013

Hiljattain lähetetyssä vuosikokouskutsussa puhutaan 7. kohdassa toimitilan ostamisen periaatepäätöksestä. Ajattelin tässä blogissa hieman selventää mistä on kyse.

LxHPrmKkT2rfm7nf2SRc3hybVRlxkVRQSwoVDW6qOls

2009 kun ensimmäisen kerran havaittiin, että yhdistys selkeästi tarvitsee toimitilat pohdittiin jo mikä olisi sopiva hankintamuoto ja päätettiin asia viedä vielä yhdistyksen kokouksen päätettäväksi. Tuolloin päädyttiin fiksuun ratkaisuun jossa todettiin, että hallitus voi vuokrata toimitilat, mutta ostamisesta vaaditaan yhdistyksen kokouksen päätös. Näin jälkikäteen tarkastellen yhdistyksen talouden kehitystä oli tämä huomattavan järkevä ratkaisu.

Nyt, 4 vuotta myöhemmin yhdistyksen asema toimitilan ostamisen kannalta on merkittävästi edullisempi. Yhdistyksen budjetti on yli tuplaantunut ja pankkilainojen korot ovat ennätysalhaalla. Lisäksi vuosi 2013 on monella tapaa välivuosi isoissa laitteistohankinnoissa joten budjetissa on hyvin tilaa toimitilan hankintaan.

Hallitus katsoo, että nyt on oikea aika tuoda tämä periaatekysymys toimitilan ostamisesta kokouksen tarkasteltavaksi. Käytännössä mikäli kokous antaa myönteisen periaatepäätöksen, pyritään toimitilan ostaminen toteuttamaan suhteellisen nopealla aikataululla ja tämän eteen on jo tehty valmistelevia toimia.

Karkeasti tarkastellen toimitilan ostamista varten otettaisiin 5 vuoden pankkilaina 70% osuudelle toimitilan hankintahinnasta ja loput maksettaisiin heti käteisellä. Lainan ottaminen nykyisillä koroilla ja vain 5 vuoden maksuajalla aiheuttaa hyvin pienet korkomenot, mutta tarjoaa huomattavan joustavuuden budjettiin verrattuna tilanteeseen jossa koko toimitila maksettaisiin käteisellä. Mikäli nykyinen budjettikehitys jatkuu on tosin hyvinkin mahdollista, että laina maksetaan nopeammalla aikataululla pois.

Olemme jo katsoneet toimitilaa minkä hankinta olisi järkevää. Jos kyseiseen tilaan päädymme niin kokonaishankintakustannus suhteessa yhdistyksen muihin menoihin budjetissa tulee olemaan hyvin maltillinen.

Toimitilan omistamisessa vuokraamiseen nähden on muutamia selkeitä hyötyjä joiden vuoksi tätä on nyt ajateltu. Omistetussa toimitilassa voidaan koko tila remontoida siihen käyttöön optimoiduksi ja pitkällä tähtäimellä kulut laskevat. Havaittava etu on myös yhdistyksen rahoitusasema on joustavampi kunhan toimitila on aikanaan velaton. Nykyisellään yhdistyksellä on lähinnä kovaa kyytiä arvoaan menettävää ATK-kalustoa taseessa, mutta velattoman toimtitilan myötä taseessa olisi myös konkreettista omaisuutta joka tarvittaessa käy uudemmankin kerran lainavakuutena – täten tarjoten aiemmin mainittua joustavuutta.

Tulen vielä myöhemmin blogaamaan lisää toimitilan hankinnasta prosessin edetessä mikäli yhdistyksen kokous hyväksyy periaatepäätöksen.

Peruskartta Android-mobiililaitteilla

lauantaina 9. helmikuuta 2013

OruxMapsMoottorikelkkaillessa Sirkassa tuli tarve saada kelkkareittikartta mukaan reissuun. Samsung Galaxy Tab 2 7.0 on mainio laite karttakäyttöön, mutta esim. Googlen kartoissa ei ole moottorikelkkareittejä, eikä ihan joka paikassa kuulu 3G. Ainakaan sesonkiaikana on turha kuvitella saavansa 3G:stä dataa läpi karttapaikan katselua ajatellen.

Onneksi Maanmittauslaitos julkaisi mm. peruskartan yleiseen käyttöön. Kartat on peilattu kapsin palvelimille (http://kartat.kapsi.fi/) ja niitä voi käyttää mobiililaitteiden, sekä karttasovellusten yleisesti tukeman WMS-rajapinnan kautta.

Asenna Orux Maps

Karttojen selailuun soveltuu mainiosti Android-sovellus Orux Maps. Orux Mapsin voi asentaa Googlen Play-palvelusta.

Vaihda karttaa karttavalikosta

Käynnistä Orux Maps ja valitse oikean yläkulman karttavalikosta valinta ”Switch map”. Avaa karttalistasta ”WMS Creator”.

Valitse WMS Creator karttalistasta

Syötä WMS-creatoriin osoitteeksi http://tiles.kartat.kapsi.fi/peruskartta?, paina OK, ja valitse esiin ponnahtavasta ikkunasta kaikki karttatasot.

Syötä karttapalvelun osoiteValitse kaikki karttatasot

Aseta kartan mini- ja maksimizoomit arvoihin 0 ja 20. Valitse myös ”Cacheable” ja ”Downloadable” -valinnat ja paina ”Create”.

Kartan asetukset

Alareunassa lukee ”WMS Created OK”. Palaa karttalistaan painamalla peruutusnäppäintä, päivitä lista painamalla ”Refresh maps” ja valitse ”WMS:Peruskartta”.

Valitse WMS:Peruskartta

 

Nyt sinulla on säädetty toimiva online-peruskartta! Joskus on kuitenkin tarve käyttää karttaa 3G:n kuulumattomissa. Offline-kartan voi tehdä karttavalikon ”Map Creator” -toiminnolla.

Käynnistä Map Creator

Map Creatorissa valitaan haluttu alue klikkaamalla alueen vasenta yläkulmaa ja oikeaa alakulmaa.

Valitse kartta-alue

Valitse ladattavat zoomitasot. Tasot 12, 14, 15 ja 16 riittävät eikä ladattavan datan koko kasva liian suureksi.

Valitse tasotLataus valmis

 

 

Kun karttadata on ladattu, peruuta pois Map Creatorista paluunäppäimellä ja valitse karttalistan yläkulmasta ”Offline Maps”. Offline-kartoissa pitäisi näkyä juuri luotu kartta.

Valitse juuri luotu offline-kartta

 

Sirkan kartta 18-zoomin

Onnea Kapsi!

lauantaina 2. helmikuuta 2013

kapsi-logo-vari-tarkenne

Kiitos!

Kaikki eivät varmasti tunne yhdistyksen historiaa niin hyvin, että tietäisitte tämän merkityksen. Kaikki eivät ole olleet yhdistyksen toiminnan piirissä niin pitkään, että tämä herättäisi suuria tunteita. Kaikki eivät ole välttämättä tulleet ajatelleeksi niitä lukuisia ilon, surun, tuskan, väsymyksen, riemun, turhautumisen, onnistumisen ja välillä myös ylpeyden aiheita, jotka ovat yhdistyksen matkan varrella kohdanneet niin ylläpitoa, hallintoa kuin yhdistyksen jäsenistöäkin.

Kapsi on tullut toiminnan vakiintuneisuutta kuvaavaan ikään. Kapsi on 10 vuotias.

Kiitos jokaiselle Kapsin jäsenelle! Te tuotte tälle toiminnalle tarkoituksen ja teette tämän mahdolliseksi!

Kiitos yhdistyksen toimihenkilöille! Te olette tehneet omalla panoksellanne yhdistyksestä toimivan kokonaisuuden!

Sekä kiitos kaikille kumppaneille, joiden kanssa Kapsi on saanut toimia ja kasvaa yhdistyksenä nykyiseen muotoonsa!

Kapsin kymmenvuotinen taival on pitänyt sisällään runsaasti tapahtumia ja vaiheita. Itse aloitin Kapsin piirissä puuhastelun liittymällä jäseneksi syksyllä 2004. Tuolloin yhdistykseen kuului noin 200 jäsentä. Oli yhdistyksen toinen toimintavuosi. Liittymisestäni asti, vajaan yhdeksän vuoden ajan Kapsin toiminta on kehittynyt jatkuvasti pienin tasaisin askelin kohti nykyistä tilannetta. Kehitys jatkuu edelleen ja sitä ajaa yksinomaan jäsenistön tarpeet luotettaville, huolella ja taidolla ylläpidetylle alustalle, jonka päälle on hyvä rakentaa itselle merkittäviä palveluita.

Vajaan yhdeksän vuoden aikana Kapsista on muodostunut minulle elämäntapa. Yhdistyksen monimuotoinen toiminta on antanut puitteet omien taitojen kehittymiseen ja verkostoitumiseen IT- ja tietoliikennealan ammattilaisten kanssa. Mielenkiintoista puuhaa löytyy aina, kun sille itseltä löytyy aikaa. Isot ja pienet asiat etenevät päivä päivältä. Kapsi jatkaa kehitystään ja minä pienenä osana kokonaisuutta sen mukana. Suunnataan siis yhdessä kohti seuraavaa vuosikymmentä ja uusia haasteita!

Kiitos Kapsista kuuluu teille kaikille!